Badania szkodliwości gatunków

 

Rośliny, owoce czy warzywa uprawia się dzisiaj w zasadzie na każdym kontynencie. Na przestrzeni wieków człowiek nauczył się efektywnie praktykować ogrodnictwo, rolnictwo czy sadownictwo. W efekcie, nawet w dwudziestym pierwszym wieku wspomniane przestrzenie są dla społeczeństw bardzo ważne. Warto bowiem pamiętać, że nowoczesna elektronika czy przestrzenie internetowe mimo swojej przydatności nie potrafią zapewnić człowiekowi pożywienia. To właśnie praca rolników, ogrodników i sadowników w dużej mierze każdego roku dostarcza nam standardowych składników odżywczych, zawierających jednocześnie znaczące dla organizmu człowieka witaminy. Niestety, często wszelkiego rodzaju uprawy w wyniku działań różnorodnych szkodników, stają się mniej produktywne lub w skrajnych przypadkach całkowicie zniszczone. W ostatnich latach prowadzi się wiele badań na temat szkodliwości gatunków żerujących na roślinach uprawnych. Efekty wspomnianych diagnoz wpływają z kolei na wprowadzanie kolejnych metod ochrony roślin, dzięki którym na polach, w ogrodach i szklarniach szkodników jest rzeczywiście coraz mniej.

 

Agrofagi, czyli co wpływa negatywnie na organizmy roślinne

W dużej mierze badania szkodliwości gatunków skupiają się wokół tak zwanych agrofagów. Terminem określa się wszystkie niepożądane organizmy (nie tylko zwierzęta), które żerując na roślinach powodują znaczące straty w przestrzeniach ogrodniczych i rolniczych. W zależności od wielu czynników niezależnych od rolnika czy ogrodnika stopień występowania szkodników może być diametralnie różny. Pod uwagę – w przypadku prowadzenia badań nad szkodliwymi gatunkami – bierze się między innymi charakterystykę danego regionu czy też specyfikę występującej tam rośliny żywicielskiej (stanowiącej źródło pożywienia dla agrofaga).

Szkody w plonach, czyli które owoce i warzywa są atakowane najczęściej

Badania szkodliwości gatunków oraz obserwacje naukowców dowodzą, iż największe zagrożenie ze strony agrofagów na terenie Polski dotyczy uprawy ziemniaków. Szkody wywoływane przez szkodniki sięgają nawet trzydziestu pięciu procent, czyli jednej trzeciej całkowitej uprawy. Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na wspomniane warzywo, niestety jest to liczba zbyt duża. Wiele szkód agrofagi wyrządzają także w sadownictwie. Na szczególne „zainteresowanie” agrofagów zasługują w tym kontekście wszelkiego rodzaju drzewa owocowe. W granicach piętnastu procent oscylują szkody w przypadku produktów takich jak zboże, rzepak ozimy czy pozostałe warzywa.

Zwalczanie szkodników, czyli jak poradzić sobie z problemem

Naukowcy badający szkodliwość niektórych gatunków na wzrost roślin zajmują się również ustalaniem najpraktyczniejszych oraz najskuteczniejszych metod ochrony roślin przed agrofagami. W tym przypadku warto na pierwszym miejscu wymienić tak zwane sposoby profilaktyczne, które w dużej mierze mają raczej zapobiegać występowaniu szkodników. Specjaliści przypominają zatem o pieleniu chwastów czy ściółkowaniu ziemi. Dzięki takim zabiegom szkodniki będą trzymały się na dystans. Bardzo ważnymi metodami są oczywiście sposoby biologiczne czy chemiczne. Te ostatnie należy używać w ściśle określonych przypadkach po wcześniejszej konsultacji ze specjalistą. Niestety nieumiejętne korzystanie z metod chemicznych czy nawet biologicznych może skończyć się tragicznie nie tylko dla szkodników, ale także dla roślin czy ludzi przebywających w najbliższym otoczeniu. Warto kierować się zatem radami specjalistów oraz sugestiami producentów.   

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Our website is protected by DMC Firewall!